Je kunt het zo gek niet bedenken of Corrie houdt zich ermee bezig. Van het faciliteren van al het juiste materiaal voor haar collega’s tot het opstellen van jaarplanningen: als teammanager cardiologie en hartfunctie bij Rijnstate in Arnhem zijn haar werkzaamheden enorm divers. Gekwalificeerd personeel vinden voor haar afdeling? Daarvoor kan ze in ieder geval rekenen op BASS Heart for Solutions. In gesprek met Corrie vertelt ze meer over haar werk, ervaringen met BASS én haar visie op de toekomst van de sector.
De veelzijdigheid van een teammanager
Wat doe je als teammanager van de afdelingen cardiologie en hartfunctie? Een vraag waarbij Corrie even na moest denken over een antwoord. De vraag zou namelijk eerder moeten zijn; wat doe je niet? “Ik zorg er vooral voor dat de patiënten goede zorg krijgen en de medewerkers gefaciliteerd worden in alles wat ze nodig hebben”, vertelt Corrie. “Dat is van alles. Van het vervangen van echoapparatuur tot het bestellen van handschoenen. Maar ja, het is ook verzuimbegeleiding, medewerkers aannemen, ervoor zorgen dat deze mensen een opleiding gaan doen, jaarplanningen, begrotingen, maandrapportages en nog veel meer. Een mond vol, maar kort gezegd staat alles in het teken van ervoor zorgen dat de afdeling goed draait en dat patiënten de goede zorg krijgen. Het is heel breed en dat maakt mijn werk zo leuk!” Wat Corrie nog meer voldoening geeft? Dat elke medewerker aan het einde van de dag met een glimlach naar huis gaat. “Ik vind het heel belangrijk dat ze in hun kracht gezet worden en kunnen doen waar zij goed in zijn.”
“Het is heel breed en dat maakt mijn werk zo leuk!”
Rijnstate x BASS Heart for Solutions
Al vele jaren werken wij samen met topklinisch ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. In de afgelopen 5 jaar waren wij in contact met Corrie en de planner van afdeling cardiologie en hartfunctie. “En dat bevalt erg goed”, stelt Corrie. “Wat ik bijvoorbeeld uniek vind, is de betrokkenheid vanuit Emiel zelf. Hij is altijd bereid om met ons mee te denken en komt met oplossingen waar ik soms zelf nog niet eens aan had gedacht. Laatst hadden wij bijvoorbeeld een tekort aan holteranalisten. Ondanks dat deze niet direct beschikbaar waren, bedacht Emiel een oplossing waarmee wij weer verder konden. Het contact is erg laagdrempelig: je kan hem makkelijk even mailen of bellen en af en toe is hij hier. Je weet met wie je te maken hebt en dat maakt het wel makkelijk. Hij heeft kennis van hoe het werkt op een afdeling en inhoudelijk is hij erg goed op de hoogte. Dat maakt het verschil!”
“Hij denkt met ons mee en komt met oplossingen waar ik soms zelf nog niet eens aan had gedacht”
De voordelen van medisch detachering bij BASS
Onze medisch specialisten hebben de mogelijkheid om bij verschillende ziekenhuizen aan de slag te gaan. Oftewel, ze nemen allerlei verschillende inzichten en ervaringen met zich mee. “Je kunt hen volledig inzetten”, aldus Corrie. “We liepen een keer tegen wat moeilijkheden aan bij het begeleiden van een leerling. Hier heb je immers een gediplomeerde medewerker voor nodig. De medewerker die wij op dat moment via BASS inhuurden, attendeerde ons erop dat hij dat ook kon doen. Dat is initiatief nemen en meedenken. Wat wij hier ook leuk vinden, is dat iedereen écht bij het team hoort. Of het nu iemand is die hier voor een lange of juist korte periode is. Daarnaast is het natuurlijk fijn om tijdelijk iemand in te huren, zonder iemand direct vast in dienst te nemen.”
- Kennis van de afdeling en markt
- Laagdrempelig contact
- Sparren en meedenken
Hoe ziet de gezondheidszorg er in 2040 uit?
Met al haar verschillende verantwoordelijkheden staat Corrie midden in de reuring van de zorgsector. Hoe ze verwacht dat de gezondheidszorg zich gaat ontwikkelen? “De polikliniek en functieafdelingen zullen in 2040 vooral gericht zijn op thuisonderzoeken. Een gedeelte van de patiënten zal vast naar het ziekenhuis moeten blijven komen, maar ik verwacht ook dat we de innovaties op het gebied van onderzoeken thuis in de gaten moeten blijven houden. Niet te vergeten hoe we ons personeel daarop aanpassen”, aldus Corrie.
“Een voorbeeld van een thuisonderzoek is het meten van de hartslag en bloeddruk in een app”, vult ze aan. “Je legt je vinger op je telefoon, waarna de app de waardes vastlegt. Vervolgens doe je dit een aantal keren per dag. Dit wordt opgeslagen en in het ziekenhuis houdt iemand het via een computersysteem bij. Is het afwijkend? Dan wordt er actie ondernomen”, stelt ze. “Er zal ook steeds meer gebruikgemaakt worden van AI. Denk aan bij het maken van echo’s. Dan kunnen computers beelden zelf ook gaan lezen en interpreteren. Medewerkers worden dus anders ingezet én scholingen zullen hiermee anders ingericht moeten worden. Wellicht een gek idee, maar met het tekort aan zorgpersoneel zal dit wel op deze manier ondervangen worden.”
Ook medisch personeel inhuren via BASS?
Altijd het juiste personeel op jouw afdeling? Met onze medisch professionals ben je verzekerd van de juiste invulling op jouw team. Mogen wij ook met jou meedenken of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van medisch detachering via BASS? Lees hier meer of neem gerust contact met ons op.